2003. (Master & Commander: The Far Side of the World) 376461.jpg376461.jpg376461.jpg376461.jpg376461.jpg377641.jpg
Ohjaus:
Peter Weir
Pääosissa: Russell Crowe, Paul Bettany, Max Pirkis, James D'Arcy

master_and_commander.jpg1800-luvun alku. Englanti käy sotaa Napoleonia vastaan niin maalla kuin merelläkin. Brittiläisfregatti HMS Suprise ja sen kapteeni Jack Aubrey (Crowe) jahtavaavat Etelä-Amerikan rannikoilla ranskalaista Acheron-alusta. Acheron on huomattavasti paremmin varustettu kuin Suprise ja niinpä kapteeni Aubreyn ja hänen miehistönsä on käytettävä oveluutta ranskalaisaluksen valtaamiseksi.

Ohjaaja Peter Weir on onnistunut luomaan erinomaisen seikkailuelokuvan, välttäen kaikki lajityypille ominaiset kökköydet. Maailma jota kuvataan tuntuu ja näyttää aidolta, nimenomaan senkin tähden, että Weir ei kuvaa laivan miehistön suhteita toisiinsa realistisesti. Ahtaissa elinoloissa ja ankarassa ammatissa olevat merimiehet eivät todellakaan ole mitään puhtaita pulmusia, eivätkä hakkaa toisiaan selkään sen minkä ehtivät. Myös turhaa sentimentalisuutta vältetään, traagiset hetket näytetään sellaisina kuin ne ovat, paisuttelematta tilannetta vaikkapa musiikilla.

Elokuva tasapainoilee myös hienosti toiminnan ja Aubreyn ja laivalääkäri Stephen Maturinin (Bettany) välisen suhteen välillä. Miehet edustavat erilaista maailmankatsomusta, mutta löytävät silti toisistaan tukea ja turvaa taistelussa ylivoimaiselta vaikuttavaa vihollista vastaan. Juoni tarjoaa yllätyksiä loppuun saakka, vaikka onkin pohjaidealtaan yksinkertainen. Hieno ratkaisu on se, ettei ranskalaisalusta näytetä ennen lopputaistelua muuta kuin Suprise-aluksen miehistön silmin.

Meri- ja laivakuvaukset ovat todella kauniita, huolella toteutettuja ja tarpeeksi historiallisesti paikkaansapitäviä viedäkseen katsojan 200-vuotta taaksepäin ajassa. Näyttelijäntyö on myös erinomaista, Crowe ja Bettany tekevät keskeisissä rooleissa hyvää työtä ja tuntemattomampi muu joukko nousee täysin heidän tasolleen.

Loistava elokuva, ei pelkästään omassa tyylilajissaan, vaan muutenkin.