1987. 376461.jpg376461.jpg
Ohjaus:
Werner Herzog
Pääosissa: Klaus Kinski, King Ampaw, José Lewgoy, Salvatore Basile

2853.jpgWerner Herzogin ja Klaus Kinskin viimeiseksi yhteiseksi jäänyt elokuva Cobra Verde kertoo brasilialaisesta lainsuojattomasta, joka päätyy liiketoveriensa mielestä kohtalokkaalle orjakauppa matkalle Länsi-Afrikkaan.

Harmittavasti suomalaisessa dvd-julkaisussa ei ole valittavissa saksalaista toteutusta, vaan jouduin kuuntelemaan huonosti (lähinnä akustisesti) dubattua englantilaisversiota. Mutta toisaalta, tällaiseen on Herzogin filmien yhteydessä saanut ennenkin tottua. Onneksi herran kerronta ei niinkään rakennu replikoinnin varaan. Myös Herzogin kommenttiraita olisi tarjolla, muttan ainakaan tällä kertaa ei aikaa eikä kärsivällisyyttä jäänyt siihen perehtyä.

Herzogia kiinnostaa alkuperäiskansat ja tässä elokuvassa on tosiaan päädytty afrikkaan. Klaus Kinski on yhtä maaninen kuin aina (ja muistuttaa kengättömänä riehujana hurjasti entistä opettajaani Hanno Eskolaa) ja afrikkalaiset heimorituaalit ovat hienosti tallennettuja Herzogilaisella pitkäjänteisyydellä.

Mutta mutta, Cobra Verde ei silti oikein jaksa kiinnostaa. Tuntuu, että tarinan rytmi laahaa ja jännitettä ei synny riittämiin Kiskin riehumisesta ja hypnoottisesta tuijottelusta. Muutamia hienoja hetkiä joukossa tietenkin on, mm. loppu jossa Kinski yrittää epätoivoissaan yksin saattaa mereen valtavaa rannalle vedettyä venettä jalattoman raajarikon seuratessa vieressä. Aidot afrikkalaiset "näyttelijät" tekevät tietysti paljon, mutta samanlaista tarinan vetoa kuin esim. Fitzcarraldossa ei vaan ole.

Herzog fanienhan tämä on tietenkin nähtävä, mutta jos jotain on miehen tuotannosta valittava katseluun, niin en kyllä lähtisi Cobrasta liikkeelle.