1952. (The Big Sky) 376461.jpg376461.jpg
Ohjaus:
Howard Hawks
Pääosissa: Kirk Douglas, Dewey Martin, Elizabeth Threatt, Arthur Hunnicutt

400291.jpg1800-luvun alkupuoli. Kaksi kaverusta Jim (Douglas) ja Boone (Martin) liittyvät Missouri-jokea pitkin pohjoiseen matkustavaan ranskalaiseen turkiskauppa-alukseen, jonka päämääränä on Mustajalkojen hallussaan pitämä alue 2000 mailin päässä - alue jolle valkoinen mies ei ole ennen juuri astunut. Neuvotteluvalttina kaupankäyjillä on Mustajalkaprinsessa (Threatt) ja vastustajinaan kilpaileva turkisyhtiö.

Hawks omistaa elokuvan alussa tarinan mahtipontisesti  niille miehille jotka raivasivat amerikan mannerta asuttavaksi koko kansakunnalle. Romantisoiva elokuva jokseenkin onkin, mutta ei onneksi liian kritiikittömästi. Boonen setä Zeb (Hunnicutt) jopa laukoo eräässä kohdin että (vapaasti suomennettuna): "Ainoa asia, mitä intiaanit pelkäävät on valkoisen miehen tauti - ahneus. Jos valkoinen mies näkee jotain kaunista, hän haluaa heti omistaa sen. Ja mitä enemmän he saavat, sitä enemmän he haluavat. Se on kuin parantumaton kuume. Ainoa asia mitä valkoiset miehet voivat tehdä on jatkaa asioiden hamuamista kunnes he omistavat kaiken ja alkaa sitten hamuamaan toisiltaan."

Piristävästi elokuva on kolmikielinen, jenkit, ranskalaiset ja intiaanit puhuvat kaikki omaa kieltään, ilman turhan kökköjä käännösrepliikkejä. Douglas on hyvä pääroolissa, mutta ylipäätään näyttelemistä vaivaa lievä teatraalisuus. Juoni ei oikein jaksa pitää kunnolla otteessaan, vaikka käänteitä riittääkin. Kyllä tämän päivän Hawks-annoksesta Herrat pitävät vaaleaveriköistä vie ehdottomasti voiton.

Lisäksi dvd-kopio jolta leffan katsoin oli harmittavasti erittäin suttuisa. Kuvien kauneudesta ei oikein päässyt nauttimaan kun ne näyttivät jatkuvasti epäskarpilta. Muutamia hyviä efektejä on, mutta liian usein siirtymät studion ja aidon lokaation välillä ovat liian selviä, kun vertauskohtana käyttää vaikkapa Sierra Madren aarretta.