1946. (The Big Sleep) 376461.jpg376461.jpg376461.jpg376461.jpg376461.jpg377641.jpg
Ohjaus: Howard Hawks
Pääosissa: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely, Martha Vickers

The-Big-Sleep-Poster-C10133100.jpegVaikka Syvä uni ei ole aivan puhdasta film noiria voi sitä silti varmaankin hyvällä omallatunnolla nimittää yhdeksi lajityyppinsä kruununjalokivistä. Raymond Chandler (ja William Faulkner jonka käsialaa käsikirjoitus on), Hawks, Bogart ja Bacall, kuinka herkullinen yhdistelmä!

Marlowen kanssa on vähän niinkuin Bondien, vain yksi on se oikea, ja Bogart on kyllä Chandlerin sankareista se Sean Connery. Kuvausajankohtana vastikään vaimostaan eronnut Bogart hehkuu kankaalla uuden nuorikkonsa Bacallin kanssa - näiden kahden kohtaamisissa on sähköä! Sen huomasi myös Hawks, joka parin ensimmäisen menestyksen (hieno Kirjava satama) siivittämänä kirjoitutti ennakkoversion jälkeen uusia kohtauksia näille kahdelle, mm. kuuluisan hevoskeskustelun. Dialogi lentää muutenkin tässä elokuvassa niin kuin se vain Hollywoodin kulta-aikoina parhaiten voi ja ainakin tämäniltaisen Orionin yleisön se laittoi vähän väliä nauramaan. Siveyskoodi on tämän elokuvan kohdalla hieman venynyt ja paukkunut... Myös Martha Vickers tekee uskaliaan roolin Bacallin nymphomaanikko/narkkarisiskona.

Tarina itsessään on monimutkainen, ilmeisesti Chandler itsekään ei ollut aivan varma kuka nyt murhasi kenet ja miten, mutta se soljuu silti eteenpäin todella jouhevasti ja katsoja janoaa jatkuvasti lisää. Erona Chandlerin romaanin nähden Marlowe on hyvää pataa poliisiväen kanssa, eikä korruptioon juurikaan viitata, toisin kuin nykyfilmatisoinneissa. Muutenkin Hawks keskittyy enemmänkin tiukkaan toimintaan, komediaan ja romanssiin kuin yhteiskuntakritiikkiin.

Meinasin jo että neljä-viisi tähteä tälle teokselle riittäisi, mutta vaihdoinpa mieleni kun olin hieman elokuvaa sulatellut. Kyllä täydet viisi ja papukaijamerkki on täysin ansaitut jo pelkästään Bogartin ja Bacallin huikeiden suoritusten tähden.