2006. (El Laberinto del Fauno) 376461.jpg376461.jpg376461.jpg376461.jpg
Ohjaus:
Guillermo del Toro
Pääosissa: Ivana Baquero, Ariadna Gil, Sergi López, Maribel Verdú, Doug Jones

poster1_large.jpgPan's Labyrinthin tarina sijoittuu fasistiseen, sisällissodan jälkeiseen Espanjaan. Vaikka sota on nimellisesti ohitse, jatkavat metsissä piileksivät tasavaltalaiset sissisotaansa veriseen loppuunsa asti. Ofelia (Baquero) ja hänen raskaana oleva äitinsä Carmen (Gil) saapuvat syrjäiseen kylään, jossa päämajaansa pitää Carmenin uusi mies, armottoman raaka kapteeni Vidal (López). Ofelia lukee satuja ja hänen mielikuvituksessaan päämajan laidoilla oleva metsittynyt labyrintti, muuttuu portiksi toiseen maailmaan, jonka prinsessa hän todella on. Päästääkseen tuohon maailmaan hänen vain tulee suorittaa sarja tehtäviä joita Fauni (Jones) hänelle tarjoaa.

Juoni poukkoilee sodan raakuuksien ja Ofelian mielikuvitusmaailman välillä. Kauheuksia ei ole tässä elokuvassa pehmennelty, kaikkea löytyy amputoinneista kidutuksiin, ja myös Ofelian satumaailma on osuvalla tavalla pelottava ja makaaberi. Välillä lavasteet tuntuivat väärällä tavalla Hollywoodmaisilta - liian viimeistellyiltä tyyliin "totta kai tuossa on tuo vääntynyt oksankäppyrä". Samoin kuvat ovat amerikanmalliin hienosti rajattuja ja valaistuja, mutta jokin hengittävyys niistä tuntuu puuttuvan, ehkä kaikki on liiankin harkittua.

Katsojan puolesta ei varsinaisesti ratkaista onko kaikki Ofelian mielikuvitusta vai ei, mutta loppupuolen tuoksinassa on ainakin muutama seikka joita ei logiikalla pysty selittämään, mutta toisaalta ei ole tarviskaan. Lapsille tämä satu ei missään nimessä ole sopiva elokuvan raakuusasteen tähden, mutta sadunnälkäisille aikuisille kyllä sitäkin osuvampi.

Välillä minua hieman häiritsi elokuvan kertakaikkinen "totisuus", en tiedä miksi, sillä eihän fasistinen Espanja tietenkään mikään leikkikenttä olekaan. Se varmasti liittyy aiemmin mainitsemaani elokuvan tekniseen toteukseen, liian sliipattuun ilmeeseen, joka vie jotain pois realistiselta kerronnalta? Minkälainen efekti olisi ollut, jos näiden kahden maailman elokuvallinen toteutus poikkeasi enemmän toisistaan?  Näyttelijäntyö on tässä Hellboyn ohjaajana tunnetun Del Toron uusimmassa pätkässä erinomaista, varsinkin pikkutyttö Baquero tekee hienoa työtä.