1991. 376461.jpg376461.jpg
Ohjaus:
Steven Soderbergh
Pääosissa: Jeremy Irons, Theresa Russell, Joel Grey, Ian Holm

382383.jpgOkei, ensinnäkin on tunnustettava, että siitä kun luin Oikeusjutun on vierähtänyt kymmenisen vuotta, joten en oikein pysty vertaamaan elokuvaa alkuperäiseen tekstiin (jota Kafka-elokuva kuitenkin tietämykseni mukaan sieltä täältä lainaa), ja Linnaa en ole vieläkään lukenut. Myöskin Kafka elämänkerrat on lukematta, joten aika puhtaasti olin katsoessani elokuvan kerronnan armoilla. Hyvä niin.

Kafka siis sekoittaa faktaa ja fiktiota. Jeremy Irons esittää Kafkaa, joka sekaantuu anarkistien ja "linnasta" operoivien Brazil tyyppistä lobotomiaa harrastavien tiedemiesten yhteenottoihin. Elokuva on kuvattu muuten mustavalkoisena, paitsi että linnassa hypätään yhtäkkiä väreihin.

Näyttelijäntyö ei vakuuta. Irons on periaatteessa ihan ok Kafkana, paitsi ettei mielestäni muistuta alkuperäistä lainkaan, mutta esim. naispääosaa, anarkisti Gabrielaa esittävä Russell on hirvittävä jenkkiakka keskellä Prahaa. Ei toimi! En voinut hetkeäkään uskoa, että tämä naikkonen on tsekkiläinen. Muutenkin näyttelijäntyö on epätasaista, jopa B-leffamaista paikoitellen, mitä ei voi kun hämmästellä, ottaen huomioon esim. Soderberghin hienon Trafficin.

Lavastus on kohdallaan, paikoitellen tosiaan kovin Brazil vaikutteista, mutta linnassa väreihin hyppääminen hyppäsi silmille. En löytänyt elokuvan maailmasta perusteita sille. Muutenkin mielestäni Kafkamaisen maailman mahdollisuudet jätetään tehokkaasti käyttämättä, odotukset olivat huomattavasti korkeammalla.

Elokuvan juoni on kiltistikin sanottuna epäselvä, itseäni ei juttu tuntunut kiinnostavan oikein missään vaiheessa. Ja mitä lopussa ratkeaa ja sanotaan? Ei oikein mitään. Viimeisessä voice overissa yritetään epätoivoisesti kertoa, että kaiken tämän jälkeen Kafka on ihmisenä kasvanut, mutta siihenkään ei voinut edes hyvällä tahdolla uskoa.

Kaksi tähteä, mutta vain hienon visuaalisen ilmeen takia.