1969. (Butch Cassidy and the Sundance Kid) 376461.jpg376461.jpg376461.jpg376461.jpg376461.jpg377641.jpg
Ohjaus:
George Roy Hill
Pääosissa: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross

Butch-Cassidy-and-the-Sundance-Kid-Poste Tässä on herkku jota ei ole syytä missata! Newman, Redford ja varsinkin ohjaaja Hill ovat tässä yhdessä kaikkien aikojen suosituimmassa länkkärissä enemmän kuin kovassa vireessä, yhdistäen komediaa ja draamaa sopivassa mittasuhteessa ja sopivan pienieleisesti tarjoiltuna.

Tarina on periaattessa tosi tapahtumiin perustuva tarina kahdesta villiä länttä terrorisoivasta konna kaveruksesta, jotka pakenevat palkkametsästäjiään lopulta aina Boliviaan asti... Pankkeja ja junia ryöstellään, mutta pääpaino on ilman muuta näiden kahden miehen ystävyydessä ja kahden upean näyttelijän yhteispelissä. Ja tiedoksi niille jotka (itseni mukaan lukien) kokevat / ovat joskus kokeneet joitain ennakkoluuloja Robert Redfordia kohtaan (eli olette nähneet Hevoskuiskaajan?), älkää antako sen vaikuttaa. Samoin tämän kaksikon upea huijarileffa Puhallus (The Sting) kuuluu pakollisiin katsottaviin kaikille jotka haluavat väittää edes jotain tietävänsä elokuvista.

Elokuvalla on hyvin mielenkiintoinen rakenne, johon kuuluu mm. 3 modernein musiikkivalinnoin varustettua musiikkijaksoa (kyllä, Raindrops keep falling on my head on peräisin tästä nimenomaisesta elokuvasta, älkää kysykö miksi) joista yksi on valokuvamontaasi! Erinomaisen rohkeaa ohjausta! Musiikit luovat tiettyä ajattomuutta villiin länteen, länkkärielokuvissa tyypillisesti soivaa musiikkia on vältetty ja hyvä niin. Butch ja Kid on myös todella kauniisti kuvattu (Conrad Hall) ja rytmitetty leikkauksella.

Tiedoksi myös, että elokuvan special edition dvd-julkaisussa on erinomaiset ekstrat, joissa harvinaisesti keskitytään johonkin muuhunkin kuin keskinäiseen kehumiseen. Sieltä löytyy erittäin mielenkiintoinen, ohjaajan aikoinaan narratoima making of dokumentti, josta selviää mm. miksi naispääosanesittäjä Katherine Rossilta kiellettiin pääsy kuvauspaikalle muulloin kuin silloin kuin hän oli kuvissa.