1980 (Raging Bull) 376461.jpg376461.jpg376461.jpg376461.jpg376461.jpg377641.jpg
Ohjaus: Martin Scorsese
Pääosissa: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci

ragingbull-groot.jpgEnsimmäiseksi Scoresesen mestariteoksesta jää tietysti ihmetyttämään Bobby De Niron käsittämätön lihotustemppu. Onko tuo omaa lihaa!! On huimaa minkälaista itsekuria ja antautumista roolille ja elokuvalle vaatii se, että mies ensin opettelee vuoden nyrkkeilemään ja sitten kuvauksissa pitää muutaman kuukauden tauon, painuu italiaan pastakuurille ja tulee takaisin mahakkaampana versiona roolihenkilöstään. Tämä kaikki tietysti tuntuisi turhalta ellei roolisuoritus olisi niin vimmainen kuin se nyt on, oscarin arvoinen.

De Niron esittämä Jake LaMotta on epämiellyttävä persoona, vainoharhainen, mustasukkainen ja väkivaltainen, ja katsoja joutuu todella etsimään hetkiä jolloin tämä härkäpäisesti elämää päin tölvivä Jake tuntuisi inhimilliseltä. Joe Pescin näyttelemä veli ja Cathy Moriartyn näyttelemä toinen vaimo ovat myös hienoja suorituksia, koko kaarti komppaa toisiaan erinomaisesti.

Nyrkkeilykohtaukset ovat tietysti kaiken A ja O, ja Scorsese suunnittelikin niitä todella pitkään ja kuvasi myös huolella, tuplaten niiden kuvauksille varatun ajan. Michael Chapmanin elokuvaus on huippuluokkaa, samoin Thelma Schoonmakerin leikkaus. Huomatkaa myös nyrkkeilykohtauksissa käytetyt eläinten äänet, ne menivät ainakin minulla ensimmäisellä katsomisella täysin ohi! Mielenkiintoisesti nyrkkeilyjen osuus elokuvan pituudesta on vain 15 minuuttia (!), mutta niiden teho onkin sitten huomattavasti pituuttaan suurempi. Jollain tasolla tämä heijastelee varmasti myös todellisuutta, eihän nyrkkeilijä todellakaan joka viikonloppu ottele, mutta myös Scoresen omaa näkökantaa elokuvaan. Mieshän suoraan sanoo, ettei "nyrkkeily (tai urheilu) kiinnosta minua". Se on myös elokuvan onni.

Mielenkiintoisesti tarina on kuvattu mustavalkoisena, mustavalkotöllöttimistä tuijotettujen nyrkkeilyotteluiden perinteitä kunnioittaen. Ainoina väripätkinä ovat 8mm kotielokuvat, joita on leikattu silloin tällöin kohtauksien väliin kuljettamaan tarinaa eteenpäin.

Hyvin varustetulta dvd:ltä löytyy myös loistava spessupakettilevy, dokkareissa on oikeasti jotain katsottavaakin ja niitä riittää mukavasti. Klassikko!